Kuumemittarit – mitä ne ovat?

Elokuu 2019

Nykypäivän digitaaliset kuumemittarit ovat mullistaneet lämmön mittauksen ja tuoneet edistyksellistä lääketieteellistä tekniikkaa koteihin. Kuumemittari mittaa kehon ydinlämpötilan, joka tarkoittaa sydämen, aivojen ja muiden elinten lämpötilaa. Tämä mitataan tavallisesti korvasta, koska tärykalvon veri tulee siitä aivojen osasta, joka säätelee lämpötilaa. Näin se antaa tarkan kuvan kehon lämpötilasta. Lämpötilan mittaaminen korvasta on paljon miellyttävämpää ja kätevämpää kuin suusta, erityisesti lapsilla.

Digitaalinen kuumemittari sisältää metallisen anturin, jonka läpi kulkee virta. Mitä korkeampi kehon lämpötila on, sitä suurempi on vastus ja sitä vaikeammin sähkö voi virrata. Kehon lämpötila voi vaihdella vuorokaudenajan tai vuodenaikojen mukaan, mutta normaalialue on yleensä 36,5–37,5 °C.

OMRON tarjoaa valikoiman korva-, infrapuna- (kontaktittomia) ja kynämallisia kuumemittareita. Korva- ja infrapunamallit soveltuvat erityisesti pienille lapsille, koska ne mittaavat lämmön nopeasti. Näissä kuumemittareissa on myös suuri taustavalaistu näyttö, joka sopii ihanteellisesti käyttöön yöaikaan.