Hengityselinten sairaudet

Lasten astma

Lasten astma Toistuvat hengitystieinfektiot, yölliset yskänpuuskat, liikkumiseen ja ulkoleikkeihin liittyvä hengenahdistus – jos lapsesi ei voi hyvin, haluat luonnollisesti vanhempana tehdä kaikkesi helpottaaksesi hänen oloaan. Astmadiagnoosi herättää paljon kysymyksiä. Etsit varmasti parasta tapaa auttaa lastasi. Astma on yksi lasten yleisimmistä kroonisista sairauksista – noin yksi kymmenestä lapsesta sairastuu siihen.

Lisätietoja

Toistuvat hengitystieinfektiot, yölliset yskänpuuskat, liikkumiseen ja ulkoleikkeihin liittyvä hengenahdistus – jos lapsesi ei voi hyvin, haluat luonnollisesti vanhempana tehdä kaikkesi helpottaaksesi hänen oloaan. Astmadiagnoosi herättää paljon kysymyksiä. Etsit varmasti parasta tapaa auttaa lastasi.

Astma on yksi lasten yleisimmistä kroonisista sairauksista – noin yksi kymmenestä lapsesta sairastuu siihen. Toipumisennuste on lapsilla kuitenkin varsin hyvä. Viimeistään murrosiässä yli puolet lapsista on päässyt oireistaan.

Varhainen diagnoosi yhdistettynä asianmukaiseen hoitoon ja vanhempien ja lapsen opastukseen oireiden hallinnassa mahdollistaa sen, että lapsi voi hallita astmaansa ja nauttia lapsuudestaan.

Lasten astman syyt

Allerginen ja ei-allerginen astma erotetaan syidensä perusteella; lasten astma liittyy hyvin usein allergioihin.

Allergisen astman oireet laukaisevat ne aineet, joille lapsi on allerginen, esimerkiksi eläinten karvat tai siitepöly.

Ei-allerginen astma liittyy ympäristön ärsykkeisiin. Niitä voivat olla hengitystieinfektiot tai tietyt ärsyttävät tekijät, kuten sisä- ja ulkoilman saasteet ja voimakkaat hajut.

Myös perintötekijät vaikuttavat, eli lapsuusvaiheen astma kehittyy helpommin lapsille, joiden vanhemmilla on allergioita tai hengitystiesairauksia.

Lasten astman oireet

Lasten astman tyypillisiä oireita ovat säännöllinen, jaksottainen yskä, viheltävä tai vinkuva hengitysääni, hengenahdistus, ahdistava ja painava tunne rinnassa ja rintakipu. Oireiden esiintymisjaksot ja vaikeus voivat vaihdella.

Lasten astmaan liittyvät hengitysäänet

Vauvojen ja lasten astman tyypillinen merkki on viheltävä hengitysääni (vinkuna). Muuten lapsi voi vaikuttaa terveeltä. Vinkuna voimistuu fyysisessä rasituksessa ja urheillessa, sekä voimakkaan naurun tai itkemisen yhteydessä.

Yskä lasten astman oireena

Toinen yleinen oire on kuiva yskä, jota esiintyy eniten öisin. Kuten hengitysäänetkin, yskä voimistuu urheilun, nauramisen ja itkemisen yhteydessä.

Hengitysvaikeus

Akuutti astmakohtaus voi johtaa hengitysvaikeuteen. Pikkulapsilla ja vauvoilla hengitysvaikeus näkyy sierainten voimakkaana liikkeenä hengittäessä. Lisäksi hengityslihakset kylkikaaren alla, kylkiväleissä ja soliskuopissa supistuvat voimakkaasti. Lisäksi kynnet ja huulet voivat sinertyä.

Vanhemmat lapset tunnistavat yleensä itse hengityksen vaikeutumisen. Silloin he lopettavat leikkimisen, istuvat alas ja tukevat itseään käsillään kyljistä helpottaakseen hengitystään.

Muut oireet

Astmaan voi liittyä myös epätyypillisiä oireita, kuten toistuvaa nuhaa, vatsakipua, ruokahalun heikkenemistä, haluttomuutta juoda ja yleistä uupumusta.

Lasten astman diagnosointi

Tarkka diagnoosi tehdään keuhkojen tutkimisen jälkeen. Kaikki keuhkojen toiminnan tutkimukset eivät sovellu lapsille. Pikkulapset tutkitaan erikoistuneilla klinikoilla. Neljästä ikävuodesta alkaen lasten keuhkojen toimintaa voidaan tutkia spirometrialla, joka on sisään- ja uloshengitystä mittaava testi.

Jos epäillään yhteyttä allergiaan, tehdään allergiatestejä (verikokeet ja ihotestit).

Astman hoito

Koska lasten astma on krooninen sairaus, hoidon päätavoite on oireiden hallinta lapsen kehityksen turvaamiseksi.

Hoito koostuu useasta osasta. Lääkityksen lisäksi lapsen pitäisi välttää altistavia tekijöitä (jos ne ovat tiedossa).

Siedätyshoitoa eli allergeeni-immunoterapiaa voidaan käyttää vähentämään herkkyyttä näille tekijöille. Tähän kuuluu lapsen altistaminen kerta kerralta suuremmalle määrälle allergeenia, millä pyritään muuttamaan immuunijärjestelmän vastetta. Siedätyshoito voi olla lupaava vaihtoehto, jos herkistävät tekijät on voitu tunnistaa eikä niitä ole liian monta.

Tukitoimenpiteenä lasta voi kannustaa liikkumaan ja urheilemaan. Urheilun aikana keuhkoputket laajenevat, hapenotto tehostuu ja hengityslihakset vahvistuvat. Keskustelkaa lastenlääkärin kanssa siitä, minkä tyyppinen liikunta on lapselle sopivinta.

Joskus ilmastonvaihdos tai pysyttely alueella, jolla on vain vähän allergeeneja, voi auttaa.

On erittäin suositeltavaa osallistua potilasohjaukseen, mieluiten yhdessä lapsen kanssa. Nuorille lapsille on myös tarjolla opetustilaisuuksia, joissa lapset saavat leikin kautta oppia, mitä heidän elimistössään tapahtuu ja miten lääkkeet toimivat. Tämä auttaa lasta saamaan itsevarmuutta ja pärjäämään paremmin oireidensa kanssa. Lapset oppivat, että monilla muillakin lapsilla on sama sairaus, eikä heitä hävetä käyttää lääkettään tarvittaessa kavereiden ja luokkatovereiden nähden.

Astman lääkehoito

Lasten astman hoitoon käytettävät lääkkeet voidaan jakaa kahteen ryhmään. Pitkäaikainen lääkitys, joka antaa ennaltaehkäisevää suojaa. Glukokortikoidit ovat tehokkaita lääkkeitä astman pitkäaikaisessa hoidossa. Ne hoitavat keuhkoputkien tulehdustilaa, ja ne annostellaan mieluiten hengitettävässä muodossa, jotta annos päätyy hengitysteihin välittömästi.

Akuutin astmakohtauksen lievittämiseen käytetään toisentyyppisiä lääkkeitä. Niitä kutsutaan avaaviksi lääkkeiksi. Ne laajentavat keuhkoputkia mahdollisimman nopeasti, jotta ilma pääsee taas virtaamaan kunnolla.

Lasten astmaoireiden ehkäisy

Tärkeintä oireiden ennaltaehkäisyssä on astmakohtaukselle altistavien tekijöiden välttäminen. Ehkäisy on mahdollista vain, jos allergeenit ja/tai ärsykkeet tiedetään. Lisäksi pitkäaikaisella ehkäisevällä lääkehoidolla on tulehdusta hoitava ja ehkäisevä vaikutus.


Viitteet:

GFMK GmbH & Co. KG. Asthma in children. Sivulta http://www.kinder-asthma.com

German Society for Pulmonology and Respiratory Medicine. What is asthma? Sivulta http://www.lungenaerzte-im-netz.de/krankheiten/asthma-bronchiale/was-ist-asthma/

German Society for Pulmonology and Respiratory Medicine. How common is childhood asthma? Sivulta http://www.lungenaerzte-im-netz.de/krankheiten/asthma-bei-kindern/wie-haeufig-ist-asthma-bei-kindern/

Helmholtz Zentrum München (2018). How frequent is asthma? Sivulta http://www.lungeninformationsdienst.de/krankheiten/asthma/verbreitung/index.html

Helmholtz Zentrum München (2018). How is asthma treated? Sivulta http://www.lungeninformationsdienst.de/krankheiten/asthma/therapien/index.html

Valitse enintään 2 tuotetta.