Skip to main content

Verenpaineen seuranta

Miten verenpainetta seurataan?

Miten verenpainetta seurataan? Omaseuranta Saatat haluta mitata verenpainettasi kotona kahdesta syystä: joko siksi, että lääkäri on pyytänyt sinua tekemään niin, tai siksi, että haluat itse seurata sitä. Jos käytät lääkkeitä tai muutat elintapojasi alentaaksesi verenpainettasi, kotimittaus voi auttaa asettamaan tavoitteita ja seuraamaan kehitystä. Itse asiassa potilaat, jotka mittaavat verenpainettaan itse, onnistuvat yleensä saavuttamaan tavoitteensa paremmin. …

Continue reading “Miten verenpainetta seurataan?”

Lisätietoja

Miten verenpainetta seurataan?

Omaseuranta

Saatat haluta mitata verenpainettasi kotona kahdesta syystä: joko siksi, että lääkäri on pyytänyt sinua tekemään niin, tai siksi, että haluat itse seurata sitä. Jos käytät lääkkeitä tai muutat elintapojasi alentaaksesi verenpainettasi, kotimittaus voi auttaa asettamaan tavoitteita ja seuraamaan kehitystä. Itse asiassa potilaat, jotka mittaavat verenpainettaan itse, onnistuvat yleensä saavuttamaan tavoitteensa paremmin.

Ja jos kuulut heihin, joiden verenpaine nousee aina lääkärin vastaanotolle tai sairaalan odotushuoneeseen mennessä (eli sinulla on niin sanottu valkotakkihypertensio), verenpaineen mittaaminen kotona voi antaa totuudenmukaisemman kuvan siitä, millainen verenpaineesi on normaalioloissa.

Miten verenpainemittari toimii?

Verenpainetta mitataan verenpainemittarilla (sfygmomanometrillä). Siihen kuuluu ilmalla täytettävä mansetti, joka kiedotaan käsivarren ympärille suunnilleen sydämen korkeudelle, sekä mittauslaite, joka mittaa mansetin painetta.

Mittari mittaa kahta painetta: systolista ja diastolista. Systolinen verenpaine on korkeampi paine, joka liittyy vaiheeseen, jolloin sydän pumppaa verta valtimoihin. Diastolinen paine liittyy lepovaiheeseen, jolloin sydän lepää ja täyttyy verellä. Verenpaine voi siis olla esimerkiksi 120/80.

Verenpainemittareita on sekä manuaalisia että digitaalisia, mutta kotimittarit ovat yleensä digitaalisia ja niiden toiminta on automaattista mansetin kiinnitystä lukuun ottamatta.

Mansetti täyttyy ilmalla, kunnes se on niin napakasti käsivarren ympärillä, että käden verenkierto estyy. Sitten venttiili aukeaa ja päästää ilman ulos. Kun mansetin paine on sama kuin systolinen verenpaine, veri pääsee virtaamaan valtimossa. Tästä aiheutuu värähtelyä, jonka mittari tunnistaa ja tallentaa systoliseksi verenpaineeksi. Perinteisessä verenpainemittarissa veren virtausääntä kuunnellaan stetoskoopilla.

Kun mansetti edelleen tyhjenee, se saavuttaa diastolisen verenpaineen, jolloin värähtely lakkaa. Mittari huomaa tämän ja tallentaa jälleen painelukeman.

Miten verenpaine mitataan?

Verenpaineen mittaaminen vaatii hieman suunnittelua ja valmistautumista, mutta pian siitä tulee helppo rutiini. Muistettavia asioita on useita:

  • Rentoudu. Ennen mittausta kofeiinipitoisia juomia ja liikuntaa on vältettävä puolen tunnin ajan, ja juuri ennen mittausta tulee olla levossa muutama minuutti. Istu mukavasti, pidä jalat lattiaa vasten ja nojaa tuolin selkänojaan.

  • Pidä kätesi oikeassa asennossa. Pidä käsi levossa tasaisella alustalla siten, että olkavartesi on sydämesi korkeudella.

  • Aseta mansetti oikein. Mansetin alareunan pitää olla juuri kyynärpään yläpuolella.

Laitteesi käyttöohjeessa on selkeät ohjeet.

Milloin verenpaine pitäisi mitata?

Jos käytät verenpainemittaria lääkärin tai hoitajan pyynnöstä, hän kertoo, milloin mittaukset pitää suorittaa. Yleensä mittaukset pitäisi kuitenkin suorittaa samaan aikaan päivästä, jotta ne ovat vertailukelpoisia.

Tee aina pari mittausta muutaman minuutin välein ja laske tulosten keskiarvo, jolloin lukemat ovat mahdollisimman edustavat. Jos verenpainemittarissasi ei ole tallennusmahdollisuutta, merkitse lukemat vihkoon, jotta pitkän aikavälin kehitystä on mahdollista seurata.


Viitteet:

Bupa (2018). High blood pressure. Sivulta http://www.bupa.co.uk/health-information/heart-blood-circulation/high-blood-pressure-hypertension

American Heart Association (2017). Monitoring your blood pressure at home. Sivulta http://www.heart.org/en/health-topics/high-blood-pressure/understanding-blood-pressure-readings/monitoring-your-blood-pressure-at-home

Valitse enintään 2 tuotetta.