Skip to main content

Sydän- ja verisuonitaudit

Korkea verenpaine

Korkea verenpaine Mitä korkea verenpaine tarkoittaa? Korkea verenpaine on yleinen tila, jossa veri puristuu valtimoiden seinämiin liian kovalla voimalla. Ennen kuin perehdymme tähän tilaan tarkemmin, aloitetaan verenpaineeseen liittyvistä perusasioista. Verenpaine tarkoittaa painetta, jolla veri puristuu valtimoiden seinämiä vasten, ja se ilmoitetaan elohopeamillimetreinä, mmHg. Verenpainelukema koostuu kahdesta luvusta, kuten 130/80, eli ”130 kautta 80”.

Lisätietoja

Mitä korkea verenpaine tarkoittaa?

Korkea verenpaine on yleinen tila, jossa veri puristuu valtimoiden seinämiin liian kovalla voimalla. Ennen kuin perehdymme tähän tilaan tarkemmin, aloitetaan verenpaineeseen liittyvistä perusasioista.

Verenpaine tarkoittaa painetta, jolla veri puristuu valtimoiden seinämiä vasten, ja se ilmoitetaan elohopeamillimetreinä, mmHg. Verenpainelukema koostuu kahdesta luvusta, kuten 130/80, eli ”130 kautta 80”.

Ensimmäinen on systolinen verenpaine, joka on korkein paine, jolla veri työntyy eteenpäin sydämen pumppauksen ansiosta. Toinen on diastolinen verenpaine, joka on veren matalin paine sydämen täyttyessä verellä lyöntien välillä.

Onko korkea verenpaine sama asia kuin hypertensio?

Verenpaineen avulla veri kiertää elimistössä, eli verenpaine on välttämätön elossa pysymisen kannalta, mutta liian korkea verenpaine ei ole toivottava. Korkea verenpaine eli hypertensio rasittaa sydäntä ja verisuonia ja altistaa sydänkohtaukselle ja aivohalvaukselle.

Korkea verenpaine tarkoittaa yli 140/90 mmHg olevaa arvoa lääkärin vastaanotolla mitattuna. Jos kyse on kotimittauksesta, joka suoritetaan yleensä rentoutuneempana, raja-arvo on hieman matalampi 135/85 mmHg.

Jos verenpaine on arvojen 120/80 mmHg ja 140/90 mmHg välillä, hypertension kehittyminen tulevaisuudessa on mahdollista, ellei tehdä ennaltaehkäiseviä elintapamuutoksia yhteistyössä lääkärin kanssa.

Jos verenpaine on yli 180/120 mmHg, se on vaarallisen korkea. Kyseessä on hypertensiivinen kriisi, joka vaatii välitöntä hoitoa.

Mitä oireita korkea verenpaine aiheuttaa?

Yksi korkeaan verenpaineeseen liittyvä ongelma on, että se ei usein aiheuta mitään oireita. Se on huomaamaton sairaus, jota ei tunne aamulla herätessään.

Itse asiassa useimmat ihmiset eivät edes tiedä sairastavansa sitä: pelkästään Yhdistyneessä kuningaskunnassa arviolta seitsemällä miljoonalla ihmisellä on diagnosoimaton korkea verenpaine. Useimmissa tapauksissa se todetaan vain mittausten perusteella – ja silti kyseessä on vakava sairaus.

Usein oireeton korkea verenpaine voi olla seuraavien ongelmien taustalla:

 • päänsärky

 • hengenahdistus

 • huimaus

 • rintakipu

 • näköongelmat

 • verivirtsaisuus

 • sydämentykytys

 • nenäverenvuoto

 • vatsakipu

 • kuume.

Jos sinulla on mitään näistä oireista säännöllisesti, ota yhteys lääkäriin.

Miten korkea verenpaine diagnosoidaan?

Verenpaine vaihtelee kaiken aikaa. Se voi kohota ja laskea eri vuorokaudenaikojen mukaan, ja siihen vaikuttavat esimerkiksi ikä, kunto, stressi, liikunta ja lääkkeet. Yhden satunnaisen korkean arvon takia ei tarvitse huolestua, mutta se on hyvä syy aloittaa seuranta.

Verenpaine pitäisi mitata erilaisina aikoina ja aina vähintään viiden minuutin levon jälkeen. Hypertensiodiagnoosiin vaaditaan yleensä vähintään kolme korkeaa mittaustulosta, ja diagnoosin voi tehdä vain lääkäri.

Mistä korkea verenpaine johtuu?

Noin viidessä prosentissa tapauksista korkea verenpaine johtuu jostain muusta ongelmasta, kuten munuaissairaudesta, diabeteksen komplikaatioista, hormonihäiriöistä tai uniapneasta. Se voi ilmaantua myös raskauden aikana. Kaikissa näissä tapauksissa puhutaan sekundaarisesta hypertensiosta.

95 prosentissa tapauksista ei kuitenkaan todeta mitään erityistä syytä. Näissä tapauksissa puhutaan primaarisesta tai essentiaalisesta hypertensiosta, joka liittyy usein perinnöllisiin tekijöihin, huonoon ruokavalioon, liikunnan puutteeseen, tupakointiin ja/tai lihavuuteen.

Miten korkeaa verenpainetta hoidetaan?

Korkeaa verenpainetta voidaan alentaa kolmella tavalla: ruokavaliolla, liikunnalla ja lääkityksellä.

Aloitetaan kahdesta ensimmäisestä. Seuraavilla tavoilla voit alentaa verenpainettasi ruokavaliolla ja liikunnalla.

Elintapojen muutoksilla on mahdollista sekä pienentää hypertensioriskiä että alentaa kohonnutta verenpainetta. Keskustelkaa aiheesta ja tehkää suunnitelma elintapojen muuttamista varten yhdessä lääkärin kanssa. Suosituksiin voi sisältyä seuraavia muutoksia:

 • Painonpudotus, erityisesti keskivartalolihavuuden vähentäminen.

 • Liikunnan lisääminen. Tämä ei välttämättä tarkoita pitkällisiä salitreenejä joka päivä, vaan esimerkiksi pensasaidan leikkaamista, koiran ulkoiluttamista tai muutaman kilometrin pyöräilyä.

 • Terveellisempi ruokavalio. Vähennä suolan, sokerin ja tyydyttyneiden rasvojen saantia. Lisää kasvisten ja hedelmien määrää. Syö enemmän rasvaista kalaa, kuten lohta, jossa on runsaasti omega-3-rasvahappoja. Lisää kalsiumin ja kaliumin saantiasi esimerkiksi vähärasvaisilla maitotuotteilla ja pähkinöillä.

 • Alkoholinkäytön rajoittaminen. Ei tarvitse lopettaa kokonaan, mutta kannattaa harkita ainakin muutamaa alkoholitonta päivää viikossa.

 • Stressin välttäminen. Yritä tunnistaa stressaavat tilanteet ja välttää niitä, jos voit.

Mitä lääkkeitä voidaan käyttää?

Lääkärisi voi kertoa erilaisista vaihtoehdoista juuri sinulle sopivan hoidon valintaan. Hoitovaihtoehdot riippuvat iästä, elämäntilanteesta ja muista sairauksista, sekä korkean verenpaineen syistä ja vaikeudesta.

Miten verenpainetta seurataan?

Verenpaineen mittaaminen itse kotona on nopeaa, helppoa ja edullista. Jos sinulla on diagnosoitu korkea verenpaine, kotimittaukset ovat hyvä tapa auttaa lääkäriä arvioimaan hoidon tehoa. Jos olet terve, kotimittaukset auttavat sinua pysymään terveenä. Kotiseuranta ei kuitenkaan korvaa säännöllisiä terveystarkastuksia.


Viitteet:

Bupa (2018). High blood pressure. Sivulta http://www.bupa.co.uk/health-information/heart-blood-circulation/high-blood-pressure-hypertension

National Health Service (2016). High blood pressure. Sivulta http://www.nhs.uk/conditions/high-blood-pressure-hypertension

Blood Pressure Association (2008). What is high blood pressure? Sivulta http://www.bloodpressureuk.org/BloodPressureandyou/Thebasics/Whatishigh

WebMD (2018). Symptoms of high blood pressure. Sivulta http://www.webmd.com/hypertension-high-blood-pressure/guide/hypertension-symptoms-high-blood-pressure<space>

References

 1. Bupa (2018). High blood pressure. Retrieved from www.bupa.co.uk/health-information/heart-blood-circulation/high-blood-pressure-hypertension

National Health Service (2016). High blood pressure. Retrieved from www.nhs.uk/conditions/high-blood-pressure-hypertension

Blood Pressure Association (2008). What is high blood pressure? Retrieved from www.bloodpressureuk.org/BloodPressureandyou/Thebasics/Whatishigh

WebMD (2018). Symptoms of high blood pressure. Retrieved from www.webmd.com/hypertension-high-blood-pressure/guide/hypertension-symptoms-high-blood-pressure

Valitse enintään 2 tuotetta.