Skip to main content

Verenpaineen hallinta

Mitä verenpainelukemat ja -kaaviot tarkoittavat?

Mitä verenpainelukemat ja -kaaviot tarkoittavat? Miten verenpaine mitataan? Verenpainetta mitataan elohopeamillimetreinä, mmHg. Lukema koostuu kahdesta luvusta, kuten 130/80, joka sanotaan ”130 kautta 80”. Ensimmäinen luku on systolinen verenpainearvo eli suurin paine, jonka veri saa, kun sydän pumppaa verta elimistöön. Toinen on diastolinen verenpainearvo, joka on veren matalin paine sydämenlyöntien välillä. Mikä on korkean verenpaineen määritelmä? …

Lisätietoja

Mitä verenpainelukemat ja -kaaviot tarkoittavat?

Miten verenpaine mitataan?

Verenpainetta mitataan elohopeamillimetreinä, mmHg. Lukema koostuu kahdesta luvusta, kuten 130/80, joka sanotaan ”130 kautta 80”. Ensimmäinen luku on systolinen verenpainearvo eli suurin paine, jonka veri saa, kun sydän pumppaa verta elimistöön. Toinen on diastolinen verenpainearvo, joka on veren matalin paine sydämenlyöntien välillä.

Mikä on korkean verenpaineen määritelmä?

Korkea verenpaine eli hypertensio rasittaa sydäntä ja verisuonia ja altistaa sydäninfarktille ja aivohalvaukselle.

Normaaleina verenpainelukemina pidetään arvoja 120–129 (systolinen) ja 80–84 (diastolinen).

Euroopan kardiologiyhdistyksen (ESC) ja Euroopan verenpaineyhdistyksen (ESH) vuoden 2018 suosituksissa korkean verenpaineen määritelmä on yli 140/90 mmHg. Jos kyse on kotimittauksesta, joka suoritetaan yleensä rentoutuneempana, raja-arvo on hieman matalampi 135/85 mmHg.

Jos verenpaine on arvojen 120/80 ja 140/90 välillä, hypertension kehittyminen tulevaisuudessa on mahdollista, ellei tehdä ennaltaehkäiseviä elintapamuutoksia. Tätä tilaa kutsutaan esihypertensioksi.

Jos verenpainelukema on yli 180/120, se on vaarallisen korkea. Kyseessä on hypertensiivinen kriisi, joka vaatii välitöntä hoitoa.

Yli 40-vuotiailla henkilöillä systolinen verenpainearvo on tärkeämpi kuin diastolinen. Tämä johtuu siitä, että systolinen verenpaine ennustaa paremmin aivohalvausta ja sydäninfarktia. Jos kumpi tahansa verenpainearvoista ylittää raja-arvon, kyseessä on korkea verenpaine.

Yhteenveto voidaan esittää verenpainekaaviossa:

Voit tarkistaa verenpaineesi kaaviosta. Aloita systolisesta arvosta vasemmalla ja siirry sormella oikealle, kunnes saavutat diastolisen arvosi. Väri kertoo, onko verenpaine normaali vai epänormaali.

Muista, että yksittäinen mittaustulos ei kerro kovinkaan paljon – tarvitaan useiden lukemien keskiarvo, esimerkiksi aamu- ja iltalukemat viikon ajalta.


Viitteet:

Williams B, Giuseppe M, Spiering W, et al. (2018). 2018 ESC/ESH Guidelines for the management of arterial hypertension. Journal of Hypertension, 36(10). doi: 10.1097/HJH.0000000000001940

Bupa (2018). High blood pressure. Sivulta http://www.bupa.co.uk/health-information/heart-blood-circulation/high-blood-pressure-hypertension

Blood Pressure Association (2018). Blood pressure chart. Sivulta http://www.bloodpressureuk.org/BloodPressureandyou/Thebasics/Bloodpressurechart

Valitse enintään 2 tuotetta.