Skip to main content

Kehon säryt ja kivut

Nivelkipu: oireet, syyt ja hoito

Nivelkipu: oireet, syyt ja hoito Ihmiskehossa on noin 400 niveltä, jotka tekevät kehosta liikkuvan ja joustavan mutta jotka voivat myös olla kivun lähteitä. Nivelkipu, jota ilmaantuu pääasiassa (mutta ei ainoastaan) iän myötä, on eräs yleisimmistä terveysongelmista.

Lisätietoja

Ihmiskehossa on noin 400 niveltä, jotka tekevät kehosta liikkuvan ja joustavan mutta jotka voivat myös olla kivun lähteitä. Nivelkipu, jota ilmaantuu pääasiassa (mutta ei ainoastaan) iän myötä, on eräs yleisimmistä terveysongelmista. Nivelet, jotka yhdistävät kehon eri osat toisiinsa, ovat monimutkaisia mekanismeja, joihin kuuluu useita eri osia, kuten rustoa, ligamentteja, kalvoja, nestettä ja muuta kudosta. Nivelkivuilla on siis useita syitä.

Nivelkivun tyypit

Nivelkivut voidaan jakaa kolmeen ryhmään:

Inflammatorinen niveltulehdus: kipu johtuu inflammaatiosta tai infektiosta (tästä on yleensä kyse, kun nivel on punoittava ja turvoksissa ja kipu yltyy öisin)

Nivelrikko (osteoartriitti): kipu johtuu mekaanisesta syystä, kun nivelrusto kuluu (tästä on usein kyse, jos nivel on jäykkä herätessä ja kipu lievittyy niveltä liikutettaessa)

Nivelkipu voi liittyä myös tapaturmaan tai vammaan, joka johtuu esimerkiksi kaatumisesta.

Nivelkivun oireet

Nivelkipu voi oireilla useilla tavoilla. Se voi ilmaantua ilman näkyvää syytä tai tietyn liikkeen yhteydessä ja vähitellen tai äkillisesti, se voi helpottaa tai jatkua levossa ja kestää lyhyen tai pitkän aikaa. Siihen voi myös liittyä useita erilaisia oireita, jotka voivat olla enemmän tai vähemmän haittaavia:

  • nivelen jäykkyys liikkumattomuuden jälkeen tai aamulla

  • turvotus

  • punoitus

  • kuumotus

  • heikentynyt joustavuus

  • alentunut liikkuvuus.

Nivelkivun syyt

Nivelkipu voi johtua useasta syystä:

Traumaattinen syy: kipu ilmaantuu tapaturman, kaatumisen, niveleen kohdistuneen kolauksen tai iskun jälkeen. Esimerkiksi nyrjähdys, sijoiltaanmeno, venähdys ja rasitus.

Inflammatorinen syy: kipu liittyy nivelen tulehdustilaan. Kun koko nivel on tulehtunut, puhutaan niveltulehduksesta (artriitti), ja kun tulehdus on jänteissä, puhutaan jännetulehduksesta (tendiniitti).

Mekaaninen syy: kipu johtuu epämuodostumasta tai ikään liittyvästä kulumisesta, kuten nivelrikosta. Nivelrikko ilmaantuu yleensä 50 ikävuoden jälkeen ja vaikuttaa erityisesti olkapäihin, kyynärpäihin, ranteisiin, käsiin, lonkkiin, polviin ja jalkoihin. Se on yksi yleisimmistä nivelkipujen syistä.

Infektioon liittyvä syy: kipu liittyy virustartuntaan (esim. flunssaan tai trooppisiin infektioihin).

Uraattikiteiden kertyminen: kihdissä kipu johtuu uraattikiteiden kertymisestä niveleen.

Aina kun kipuun liittyy nivelen turvotus tai punoitus, kipu pahenee ja jatkuu, ja erityisesti jos kipuun liittyy kuume, lääkäriin tulee hakeutua välittömästi.

Nivelkivun hoito ja lievittäminen

Lievä nivelkipu helpottaa useimmiten levolla ja kipulääkkeellä. Pienien vammojen yhteydessä suosittelemme kylmäpakkauksen käyttöä ja sen jälkeen lepoa, kohoasentoa ja loukkaantuneen raajan kompressiota siteellä. Jos kipu johtuu inflammaatiosta tai nivelrikosta, suosittelemme lämpöhoitoa (koska se parantaa verenkiertoa ja helpottaa siten nivelkipua) sekä nivelen lepuuttamista. Jos nivelkipu johtuu vakavammasta syystä, lääkäri voi määrätä kipulääkkeitä perussyyn hoidon lisäksi.

Kipeille nivelille voidaan määrätä myös joitain tiettyjä lihaksia vahvistavia harjoituksia, jotta tila ei pahenisi. Vedessä tehtävät harjoitteet ovat erityisen hyviä nivelkipuisille, koska vedessä nivelet eivät joudu kannattelemaan kehon painoa.

On olemassa myös muita lääkkeettömiä ratkaisuja lihaskipujen lievitykseen. Niitä ovat esimerkiksi OMRONin kivunlievityslaitteet, jotka auttavat lihas- ja nivelkipujen lievityksessä transkutaanisen sähköisen hermostimulaation (TENS) avulla. HeatTens-laitteessa rentouttava lämpö ja TENS-tekniikka toimivat yhdessä optimaalisen tuloksen saavuttamiseksi.


Viitteet:

PasseportSanté. Joint pain: what it means. Sivulta http://www.passeportsante.net/fr/Actualites/Dossiers/DossierComplexe.aspx?doc=douleurs-articulations-mal-aux-articulations-oui-mais-comment-

Valitse enintään 2 tuotetta.