Skip to main content

Sumutushoito

Sumutintyypit: Suutin-, verkko- ja ultraäänisumuttimet

Sumutintyypit: Suutin-, verkko- ja ultraäänisumuttimet Onko sinulle suositeltu sumuttimen käyttöä hengitystieoireiden lievittämiseen? Sisäänhengityslaitteita eli sumuttimia on saatavana tekniikaltaan erilaisina malleina. Mekaanisesti kyse on siitä, että aktiivisen lääkeaineen pisaroihin sekoittuu ilmaa. Sumuttimen tuottama hienojakoinen sumu voidaan hengittää suukappaleen, maskin tai nenäkappaleen kautta. Tärkeä etu on, että sumuttimen käyttöön ei tarvita mitään erityistä hengitystekniikkaa.

Lisätietoja

Onko sinulle suositeltu sumuttimen käyttöä hengitystieoireiden lievittämiseen? Sisäänhengityslaitteita eli sumuttimia on saatavana tekniikaltaan erilaisina malleina.

Mekaanisesti kyse on siitä, että aktiivisen lääkeaineen pisaroihin sekoittuu ilmaa. Sumuttimen tuottama hienojakoinen sumu voidaan hengittää suukappaleen, maskin tai nenäkappaleen kautta. Tärkeä etu on, että sumuttimen käyttöön ei tarvita mitään erityistä hengitystekniikkaa. Siksi sumuttimia suositellaan erityisesti lapsille ja vanhuksille.

Suutin-, verkko- ja ultraäänisumuttimet

Sumuttimet voidaan jakaa kolmeen ryhmään niiden toimintaperiaatteen perusteella: suutin- (kompressori-), kalvo- ja ultraäänisumuttimet.

Suutinsumutin toimii kompressorilla, joka tuottaa paineilmaa. Ilma virtaa lääkeliuoksen läpi ja hajottaa sen pieniksi pisaroiksi.

Ultraäänisumuttimissa käytetään pietsosähköistä värähtelijää, joka tuottaa korkeataajuista värähtelyä (2–3 milj./s). Värähtely siirretään vesisäiliön läpi lääkeaineeseen (vesi toimii jäähdytysnesteenä). Voimakas värähtely tuottaa lääkeliuospylväitä ja muodostaa pieniä hiukkasia.

Verkkosumuttimissa on ohut kalvo, jossa on mikroskooppisen pieniä reikiä. Värähtelevä osa työntää lääkkeen kalvon pienten reikien läpi. Näin muodostuu pienipisarainen sumu. Nämä sumuttimet ovat myös hyvin hiljaisia ja kevyitä, joten ne sopivat hyvin mukaan matkalle ja käytettäviksi lapsilla.

Miten hengitetään oikein sumutinta käytettäessä?

Opastus sumuttimen käyttöön vaihe vaiheelta:

 1. Pese kädet.

 2. Varmista, että sumutin on puhdistettu hyvin edellisen käyttökerran jälkeen.

 3. Liitä putki laitteeseen (ei koske verkkosumutinta).

 4. Täytä lääkesäiliö sinulle määrätyllä lääkkeellä.

 5. Liitä putki ja suukappale lääkesäiliöön.

 6. Laita suukappale suuhun. Pidä suukappaletta niin, että huulet ovat tiukasti sen ympärillä, jotta aktiivinen lääkeaine pääsee kokonaan keuhkoihin.

 7. Käynnistä sumutin.

 8. Hengitä suun kautta, kunnes lääke on hengitetty kokonaan. Tässä menee 10–15 minuuttia. Tarvittaessa voit käyttää nenäpuristinta varmistaaksesi, että hengität vain suun kautta.

 9. Pikkulapsilla voidaan käyttää suukappaleen sijaan maskia. On välttämätöntä varmistaa, että maski sopii kasvoille tiiviisti, koska muuten suuri osa lääkkeestä voi mennä hukkaan, eikä toivottua tehoa saavuteta.

 10. Katkaise sumuttimesta virta.

 11. Puhdista lääkesäiliö ja suukappale/maski tuotteen mukana toimitetun käyttöoppaan puhdistus- ja desinfiointiohjeiden mukaisesti.


Viitteet:

Almond, S. How do children with asthma inhale properly? Sivulta https://www.kinder-asthma.com/wie-inhalieren-kinder-mit-asthma-richtig/

Richtig Inhalieren (2018). Types of inhalers with explanation of how it works. Sivulta https://www.richtig-inhalieren.de/ratgeber-inhalieren/arten-von-inhalatoren-mit-erklaerung-funktionsweise<space>

Valitse enintään 2 tuotetta.