Skip to main content

Sumutushoito

Sumuttimet ja inhalaattorit – mitä eroa niillä on?

Sumuttimet ja inhalaattorit – mitä eroa niillä on? Erilaisia sumuttimia ja inhalaattoreita on markkinoilla suuret valikoimat, minkä vuoksi käyttäjien on joskus vaikeaa nähdä metsää puilta. Tässä on kerrottu lyhyesti erilaisten inhalaatiolaitteiden luokittelusta. Inhalaattoreita ja sumuttimia käytetään kahdentyyppisiin inhalaatioihin. Inhalaattoreita käytetään kuivaan inhalaatioon. Tämän tyyppisessä inhalaatiossa aktiivinen lääkeaine hengitetään jauheen ja ilman seoksena.

Lisätietoja

Erilaisia sumuttimia ja inhalaattoreita on markkinoilla suuret valikoimat, minkä vuoksi käyttäjien on joskus vaikeaa nähdä metsää puilta.

Tässä on kerrottu lyhyesti erilaisten inhalaatiolaitteiden luokittelusta.

Inhalaattoreita ja sumuttimia käytetään kahdentyyppisiin inhalaatioihin.

Inhalaattoreita käytetään kuivaan inhalaatioon. Tämän tyyppisessä inhalaatiossa aktiivinen lääkeaine hengitetään jauheen ja ilman seoksena.

Tällaisen inhalaation etu on, että lääkeannoksen määrittäminen on hyvin tarkkaa.

Inhalaattoreiden huono puoli on, että lääkeannosta otettaessa sisäänhengitystekniikka on hallittava hyvin oikean annostelun varmistamiseksi. Siksi inhalaattorit soveltuvat huonommin vauvoille ja pikkulapsille.

Kuivaa inhalaatiota käytetään eniten astman hoidossa keuhkoputkia laajentavien ja tulehdusta hillitsevien lääkeaineiden annostelussa.

Myös astman ja muiden kroonisten alahengitystiesairauksien hätätilanteissa, kuten astmakohtauksessa, käytettäviä avaavia lääkkeitä käytetään inhalaattoreilla.

Sumuttimia käytetään kosteaan sumutukseen. Hengitettävä sumu voidaan tuottaa erilaisilla tekniikoilla.

Tekniikan mukaan erotetaan ultraääni-, kompressioilma- (kompressori-) ja verkkosumuttimet. Aktiivinen lääkeaine hengitetään pieninä pisaroina. Pisaroiden koko voidaan määrittää tarkasti sen mukaan, mihin hengitysteiden osaan lääkeaineen halutaan kulkeutuvan.

Siksi sumuttimet soveltuvat useiden erilaisten hengitystiesairauksien hoitoon.

Sumuttimien etu on, että ne eivät vaadi erityistä hengitystekniikkaa, ja niitä voidaan käyttää myös maskin kanssa. Siksi sumuttimet soveltuvat erityisen hyvin käytettäviksi pikkulapsilla ja vauvoilla.

Huono puoli on se, että saman lääkemäärän annosteluun kuluu huomattavasti pidempi aika inhalaattoriin verrattuna.


Viitteet:

Almond, S. How do children with asthma inhale properly? Sivulta https://www.kinder-asthma.com/wie-inhalieren-kinder-mit-asthma-richtig/<space>

Richtig Inhalieren (2018). Types of inhalers with explanation of how it works. Sivulta https://www.richtig-inhalieren.de/ratgeber-inhalieren/arten-von-inhalatoren-mit-erklaerung-funktionsweise/<space>

Valitse enintään 2 tuotetta.