Skip to main content

Kivun hallinta

Miten OMRON TENS kivunlievittäjää käytetään

Miten OMRON TENS kivunlievittäjää käytetään Mikä on TENS kivunlievittäjä? TENS kivunlievittäjä on lääkinnällinen laite, joka voi auttaa lievittämään kipua lihaksissa ja nivelissä. Se voi olla vaihtoehtona kipulääkkeille tai olla täydentämässä lääkehoitoa. “TENS” tulee sanoista Transcutaneous Electrical Nerve Stimulation. TENS-hoito on ihon kautta tapahtuva hermostimulaatio. Iholle lähelle kipukohtaa tai hermosäikeiden yli asetetaan elektrodit, joiden kautta pienitaajuiset …

Lisätietoja

Miten OMRON TENS kivunlievittäjää käytetään

Mikä on TENS kivunlievittäjä?

TENS kivunlievittäjä on lääkinnällinen laite, joka voi auttaa lievittämään kipua lihaksissa ja nivelissä. Se voi olla vaihtoehtona kipulääkkeille tai olla täydentämässä lääkehoitoa.

“TENS” tulee sanoista Transcutaneous Electrical Nerve Stimulation. TENS-hoito on ihon kautta tapahtuva hermostimulaatio. Iholle lähelle kipukohtaa tai hermosäikeiden yli asetetaan elektrodit, joiden kautta pienitaajuiset sähköimpulssit aktivoivat kehon omia, kipua lievittäviä mekanismeja. Laite sopii hyvin kotikäyttöön. Se on helppokäyttöinen ja tehokas hoito mm. lihas- ja nivelkipuihin. TENS hoitomuotona on ollut terveydenhuollon ammattilaisten, kuten fysioterapeuttien, käytössä jo yli 20 vuoden ajan.

Miten TENS kivunlievittäjä toimii?

OMRON TENS kivunlievitys toimii kolmella tavalla lievittäen kipua (kolmoisvaikutus):

  1. Torjuu aivoihin lähtevän kipuviestin. Käyttämällä matalataajuisia sähköimpulsseja kipeälle alueelle, hermot alueen lähellä saavat ärsykkeen, joka vaikuttaa niiden aivoihin kiputuntemuksen lähettävään mekanismiin.

  2. Sähköimpulssit stimuloivat elimistön endorfiinin tuotantoa. Endorfiinit ovat elimistön tuottamia hormoneja tai välittäjäaineita, jotka stimuloivat samoja reseptoreita kuin opiaatit. Endorfiinit vähentävät kivuntunteita.

  3. Lisää verenkiertoa hoidettavalla alueella. Matalataajuiset sähköimpulssit lisäävät verenkiertoa. Lihas supistuu ja rentoutuu vuorotellen hoidon aikana, joka saa verenkierron vilkastumaan.

Miten OMRON TENS kivunlievittäjää käytetään?

Aloita OMRON TENS kivunlievittäjän käyttö asettamalla elektrodit iholle kipualueen lähelle ja ympärille (elektrodien etäisyys toisistaan minimi 2,5cm). Varmista, että hoidettavan alueen iho on ehjä, puhdas ja vailla ihovoiteita.

Kun elektrodit on asetettu, kytke laitteeseen virta ja selaa näyttövalikkoa nuolinäppäimillä. Tee valinnat painamalla “set / start” -painiketta. Kun haluamasi valinnat on tehty, voit aloittaa hoidon.

OMRON TENS kivunlievittäjissä on useita eri voimakkuustasoja ja voit valita juuri sellaisen intensiteettitason, joka vastaa parhaiten sinun tarpeitasi. Lue laitteesi ohjekirja huolellisesti ennen käytön aloittamista.

Usein kysytyt kysymykset

Milloin hoito tulisi aloittaa?
Heti kun kipu alkaa. Arvioi ensin kipusi taso (1 matala, 10 korkea) Aloita yhdellä hoitokerralla ja arvioi sen jälkeen kipusi taso uudelleen vertaillaksesi kipuasi ennen ja jälkeen hoidon.

Jos saat kivun hallintaan hoidon avulla jo aikaisessa vaiheessa, se voi estää kipua pahenemasta tai jopa kroonistumasta. On parempi saada kipu nopeasti hallintaan, jotta se ei pahene ja ala rajoittaa päivittäistä toimintaasi.

Miltä sen pitäisi tuntua? Mistä tiedän, että se toimii?
Hoidon aikana voit odottaa vaihtelevia tuntemuksia: naputtelua ja vaivausta, hieronnan kaltaisista tuntemuksista lieviin lihaksen supistumisiin. Aloita hoito matalalla voimakkuudella ja nosta voimakkuusastetta vähitellen itsellesi sopivaksi. Jos käsittely tuntuu epämukavalta, pienennä voimakkuutta ja / tai muuta ohjelmaa. Jos tuntemus heikkenee tai häviää, lisää voimakkuutta.

Kuinka pitkään hoitoa pitäisi ottaa?
Suositeltu hoitoaika on 30 minuuttia (maksimi), jopa 3 kertaa päivässä.

Milloin laitteen käyttö pitää lopettaa?
Lopeta TENS-laitteen käyttö seuraavissa tapauksissa:

  1. Jos koet haittavaikutuksia (ihoärsytystä, punaisuutta, palovammoja, päänsärkyä, tai muita kipuja, tai mitään muuta epätavallista epämukavuutta).

  2. Jos kipusi ei parane, muuttuu krooniseksi ja vakavaksi, tai jatkuu yli viisi päivää.

Millaisen kivun hoitoon se sopii?
Hoito toimii parhaiten akuutissa kivussa, jossa sen voi paikallistaa. Akuutti kipu on kipua, joka tuntuu tietyllä alueella ja kestää alle 3 kuukautta. Jos sinulla on kroonista kipua, saatat tuntea kipua useammalla alueella ja kipu on voinut kestää yli 6 kuukautta. Krooninen kipu voi pahentaa muita vaivoja joihin tämä laite ei voi vaikuttaa. Muista, että OMRON TENS kivunlievittäjä ei voi poistaa kivun alkuperäistä aiheuttajaa vaan tarjoaa väliaikaista helpotusta ja kivun lievitystä parantaen näin elämänlaatua ja helpottaen päivittäisten toimien tekemistä.

Onko syitä jotka kieltävät TENS-laitteen käytön?
Useimmat voivat käyttää TENS kivunlievittäjää turvallisesti ja tehokkaasti kotona. On kuitenkin joitain syitä, jotka kieltävät käyttämästä TENS-hoitoa. Älä käytä laitetta, jos sinulla on jokin alla olevista:

  • Raskaus

  • Sydämentahdistin tai muu implantoitu elektroninen laite

  • Ihovaurioita (avohaavat, ihottuma tai turvonneet, punaiset, infektoituneet tai tulehtuneet alueet, pahanlaatuiset vammat tai niiden lähialueet, ihoalueet joissa ei ole normaalia tuntoa)

  • Kaulan alueelle

  • Päähän tai kasvojen alueelle

Ole yhteydessä terveydenhuollon ammattilaisiin, kuten fysioterapeuttiin, jos olet epävarma TENS-hoidon sopivuudesta sinulle.

Valitse enintään 2 tuotetta.